Koncert

Helyszín: Díszterem

Bartók-Járdányi emlékest

Emlékest Bartók Béla születésének 135. és Járdányi Pál halálának 50. évfordulója alkalmából az Art's Phil-Harmony Zenekar és a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola közreműködésével.

Az esten megszólaló népszerű Bartók-művek (Magyar képek, 3. zongoraverseny, egyneműkarok) mellett Járdányi jelenleg nem játszott, ám a kor zenekari irodalmából kiemelkedő alkotásai csendülnek fel. A Divertimento Concertante (1949) noha szorosan kapcsolódik a magyar zenetörténet nagyzenekari Concertóihoz, s bár Bartók és Kodály együttes inspirációja is felfedezhető benne, igencsak önálló nyelvezetű neoklasszicista műalkotás. E klasszicizáló jellege 1951-ben elégséges ok volt Járdányi politikai üldözésére. Az, hogy Járdányi talpon maradhatott, részben a Tisza mentén (1951) című szimfonikus költeménynek köszönhető. A két népdalra (Bújdosik az árva madár és Nem kapálok) írt szimfonikus variáció sorozat többszörös jelentést hordozó programzenei hitvallás. 

Műsor:

Bartók Béla: Magyar képek - szvit

Járdányi Pál: Divertimento concertante (új ősbemutató)

Bartók Béla: 3. zongoraverseny

Járdányi Pál: Kórusművek

Bartók Béla: Kórusművek

Járdányi Pál: Tisza mentén – szimfonikus költemény (új ősbemutató)

 

Közreműködik:

Mocsári Károly zongoraművész

Art’s Phil-Harmony Zenekar

Vezényel: Bartal László DLA

Közreműködnek: a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola kórusai

Vezényel: ifj. Sapszon Ferenc Kossuth-díjas karnagy

 

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy a koncertre minden regisztrációs jegy elfogyott, már csak a várólistára lehet jelentkezni.

Időpontok
2016.10.11.-19:30